Dissabte del Ball de Mantons - Carnaval de Vilanova i la Geltrú
16373
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16373,page-child,parent-pageid-16772,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Dissabte de Ball de Mantons

Vilanova es vesteix de gala el dissabte abans del Dijous Gras. És el primer tast d’un Carnaval singular, únic, irrepetible, amb tots els matisos d’una festa tradicional, arrelada, però que cada any se celebra de manera diferent i amb activitats efímeres que tan sols quedaran en la memòria dels presents.

 

El Ball de mantons, el dissabte a la nit, és la primera presa de contacte amb la festa. Ja fa dies que les vilanovines han tret el mantó de Manila, l’han estès i han repassat que els serrells no estiguin embolicats. Hi ha qui té un mantó per sortir al carrer, a les Comparses, però moltes en tenen un altre per lluir-lo en aquest Ball de mantons. I és que la peculiaritat del ball rau, precisament, en aquesta obertura de la festa tan elegant que donen els mantons a les espatlles de les vilanovines. L’interior de diversos locals acull la música que ha de fer ballar aquests mantons i les americanes dels vilanovins, que intentaran estar a l’altura que marquen els esplèndids mantons.

 

Locals més o menys grans, orquestres més o menys consolidades, però tothom amb moltes ganes de començar a degustar la festa. En els darrers anys, Vilanova i la Geltrú disposa d’un sol envelat, però fins fa poc temps la ciutat havia arribat a tenir fins a tres envelats, que s’omplien de vilanovins procedents de diverses entitats. El creixement de la ciutat, la diversificació de l’oferta i altres factors socials han fet que els escenaris dels balls de mantons d’avui hagin variat, però l’esperit s’ha mantingut.

 

Aquells mantons que singularitzen el ball són la recordança d’una Vilanova estretament lligada amb Amèrica. El Ball de mantons simbolitza l’aroma de les festes dels americanos vilanovins, unes trobades elegants, senyorials, refinades… per una festa que ha de deixar anar tota la disbauxa en pocs dies.

Diumenge de les competències musicals

Les Competències musicals és una confrontació artística entre la Banda de l’Escola de música Mestre Montserrat de la ciutat i una banda convidada, que es duu a terme el diumenge abans de Dijous Gras. Primer es fa un cercavila pel centre de la ciutat, fins a acabar a la Plaça de les Neus, on es duu a terme el concurs entre les dues bandes participants, en què s’interpreten peces ballables i guanya la batalla musical la formació que més parelles de balladors treu a la pista de ball.