Festa Patrimonial d'Interès Nacional - Carnaval de Vilanova i la Geltrú
16569
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16569,page-child,parent-pageid-16766,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Festa Patrimonial d’Interès Nacional

El Govern de la Generalitat va reclassificar, l’any 2010, com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, declarat festa tradicional d’interès nacional l’any 1985.

 

Aquesta reclassificació adequa la declaració a la normativa actual, recollida en el Decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya. En el Decret s’estableix que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha de revisar les declaracions de festes tradicionals d’interès nacional declarades abans de l’entrada en vigor del Decret i reclassificar-les; aquest és el cas del Carnaval de Vilanova.

 

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú està documentat l’any 1790. Prohibit per les autoritats franquistes, va ser recuperat al carrer l’any 1955, recuperació que es va completar entre els anys 1976 i 1981, mantenint el mateix esquema dels carnavals de la segona meitat del segle XIX.

 

És un honor rebre aquesta distinció que reconeix la història, l’evolució i la tradició d’un dels Carnavals més importants del sud d’Europa. Vilanova i la Geltrú té el deure de vetllar pel manteniment i la difusió d’aquesta festa que, a més a més de regir-se per les oscil·lacions de la lluna (cosa que s’adiu perfectament amb el caràcter vilanoví), manté una relació oberta i progressiva amb tots els ciutadans que hi participen.